Obsah:
- Ľudia s celiakiou musia jesť jedlo bezlepkový
- Semená, ktorým by sa ľudia s celiakiou mali vyhýbať
- Čo tak ovos?
- Zrná, ktoré môžu konzumovať ľudia s celiakiou
Lepok v potravinách môže spustiť imunitný systém v tele s celiakiou a poškodiť tenké črevo. Takže pre tých z vás, ktorí trpia celiakiou, by ste sa mali vyhnúť niektorým potravinám, ktoré obsahujú lepok. Zrná sú potraviny, ktoré zvyčajne obsahujú lepok, ale nie všetky zrná. Akékoľvek zrno bezlepkový a môžu ich napriek tomu konzumovať ľudia s celiakiou?
Ľudia s celiakiou musia jesť jedlo bezlepkový
Ľudia s celiakiou majú abnormálny imunitný systém. Jeho imunitný systém nedokáže rozpoznať lepok ako potravinovú látku. Imunitný systém u ľudí s celiakiou teda bude reagovať, ak sa do tela dostane gluténový proteín.
Keď ľudia s celiakiou jedia potraviny, ktoré obsahujú lepok, môžu sa poškodiť klky (malé tkanivá) v čreve a spôsobiť zápal sliznice čreva. To spôsobuje, že črevo nie je schopné správne absorbovať živiny v potrave. Vo výsledku môžete pociťovať nedostatok dôležitých živín, ktoré vaše telo potrebuje. U malých detí to môže určite narušiť ich rast a vývoj.
Semená, ktorým by sa ľudia s celiakiou mali vyhýbať
Lepok je bielkovina, ktorá sa zvyčajne nachádza v celých zrnách (ale nie vo všetkých), takže pre ľudí s celiakiou je ťažké zvoliť si, ktorým zrnám sa majú vyhnúť. Keď máte celiakiu, nevyhnete sa všetkým zrnám. Pretože celozrnné výrobky sú pre organizmus dôležitým zdrojom potravy. Obsahuje sacharidy, rôzne vitamíny a minerály a vlákninu.
Pre tých z vás, ktorí majú celiakiu, musíte vedieť, ktoré celé zrná obsahujú lepok a ktoré nie. Nemusíte sa teda vyhýbať všetkým zrnám. Nasledujú typy zŕn, ktorým by sa ľudia s celiakiou mali vyhýbať:
- Pšenica, vrátane vo forme pšeničnej múky (pšeničná múka, múka tvrdá, múka, krupica a múka z múky farina), pšeničné otruby, pšeničné klíčky,
- Jačmeň
- Raž (raž)
Môže byť pre vás ľahké vyhnúť sa lepku z týchto zŕn. Prítomnosť obsahu lepku v spracovaných potravinách však budete poznať len ťažko. Možno budete musieť položiť otázku, z čoho je jedlo vyrobené, z akej múky, použite akúkoľvek zmes atď., Keď chcete jesť polotovary, ako sú sušienky, koláče, koláče, knedle a iné. Uistite sa, že spracované potraviny, ktoré konzumujete, sú bezlepkové alebo celozrnné, ktoré obsahujú lepok.
Čo tak ovos?
Ovos v skutočnosti neobsahuje lepok a nie je škodlivý pre mnoho ľudí s celiakiou. Avšak zvyčajne je výrobný proces ovsa v kontakte s pšenicou alebo je ňou kontaminovaný, od zberu až po spracovanie v továrni (z rovnakých nástrojov). Takže pre tých z vás, ktorí trpia celiakiou a chcete konzumovať ovos, mali by ste si zvoliť ovsené výrobky, ktoré sú vyhlásené ako „bezlepkové“ alebo „bezlepkové“.
Nezabudnite si vždy prečítať zoznam „prísad“ v obale produktu. Uistite sa, že ovsený výrobok alebo čokoľvek, čo kupujete, neobsahuje lepok.
Zrná, ktoré môžu konzumovať ľudia s celiakiou
Niektoré druhy zŕn, ktoré neobsahujú lepok a môžu ich konzumovať tí z vás, ktorí majú celiakiu, sú:
- Biela, červená alebo čierna ryža
- Cirok
- Sója
- Tapioka
- Kukurica
- Maniok
- Rozpustný alebo šípový
- Pohánka
- Proso
- Quinoa
X
![Pšenica a semiačka Pšenica a semiačka](https://img.physicalmedicinecorona.com/img/blog/298/daftar-gandum-dan-biji-bijian-gluten-free-untuk-penderita-penyakit-celiac.jpg)